Winter tips voor je scooter

Bevriezen gaskabel

In de winter komt het soms voor dat gaskabels bevriezen. ’s Nachts is het heel koud en vriest het en overdag gaat de temperatuur omhoog. De gaskabel heeft een buitenkabel van kunststof en een binnenkabel van gevlochten ijzerdraad. Door de temperatuurverschillen ontstaat condensvorming in de kabel. Vervolgens gaat de binnenkabel van ijzerdraad opnieuw bevriezen of roesten, met als gevolg dat deze kan breken of aanlopen tegen de buitenkabel.

Wat kan ik doen om een bevroren gaskabel te voorkomen?
In de winter de scooter binnen stallen of voorzien van een regenhoes, kan een behoorlijk verschil maken.

Hoe merk ik dat mijn gaskabel bevroren is of op het punt staat te breken?
De gashendel van je scooter moet vanzelf teruggaan naar zijn normale positie. Als je de hendel opendraait en merkt dat het stroever gaat dan voorheen of blijft hangen, dan is dit een overduidelijk signaal dat de kabel kapot kan gaan.

Let op: rijden met een bevroren of vastlopende kabel kan gevaarlijk zijn. De scooter kan uit zich zelf gas blijven geven. Neem daarom de signalen serieus en laat je scooter staan! Na verloop van tijd kun je weer rijden, als de kabel niet meer bevroren is. Je kunt ook je scooter laten ophalen als de kabel gebroken is of heel stroef gaat.

Helaas valt een bevroren gaskabel buiten de fabrieksgarantie van een fabrikant.

Tip: Scooterspot controleert in wintermaanden gratis of je gaskabel goed aanvoelt of niet. Hiervoor mag je zo vaak als je maar wilt even bij ons langsrijden.

Hoe weet ik dat mijn gaskabel gebroken is?
Als de gaskabel gebroken is, kun je zonder dat je enige tegendruk voelt, je gashendel opendraaien. Je scooter gaat niet vooruit.

Aan het eind van de winter, als de kabels al veel te verduren hebben gehad, staat de telefoon rood gloeiend bij Scooterspot. De ene na de andere gebroken gaskabel!

Hebben scooters in landen waar het kouder is hier ook last van?
Er zijn winterse gebieden waar bijv. (sneeuw)scooters gebruikt worden. Daar is de gashendel of de gaskabel voorzien van een nippel waarmee olie of antivries in de kabel te spuiten is. Helaas hebben de meeste scooters die leverbaar zijn op de Nederlandse markt geen nippel.